top of page
Keresés
  • Szerző képeJeleven

Mik azok a Jeleven kurzusok?

Megmutatjuk, hogy mi az előzménye az online kurzusoknak, honnan indult a projekt. Három budapesti általános iskolában tartottunk gyerekjelnyelvi próbaképzéseket az általunk kidolgozott, alkalmazott improvizációs technikákkal operáló, nonformális módszertannal, január óta, óriási sikerrel és csodálatos visszajelzésekkel. Ezeket az imádott és várt játékos és izgalmas jelnyelvi órákat pont félúton vágta el a koronavírus miatti iskolabezárások híre, ami elsőre borzalmasan elkeserítő érzés volt nekünk is, az osztályoknak is... De megpróbáltuk a helyzet jó oldalát nézni, és megszületett az online kurzusok ötlete - az e-jelnyelvi projektünk éppen elég rég hevert a fiókban ahhoz, hogy most poraiból elevenedett főnixmadárként szárnyaljon újra, ezúttal a Jeleven kurzusainkat új életre keltve és a félbehagyott képzésre járó gyerekeknek lehetőséget adva a folytatásra. És az is hatalmas öröm, hogy a projekt megvalósításának alapja, az NFSZK pályázata rugalmasan átformálható volt online oktatásra. No de mik ezek a különleges tanfolyamok, mit kell tudni róluk? Elmeséljük.


Az alábbi beszámoló a Jel Alapítvány blogjában jelent meg elsőként.2020 egyik legnagyobb izgalommal járó projektje a Jel Alapítvány csapata számára kétségtelenül a gyerekjelnyelvi próbaképzéseink beindítása. A pilot projektben három fővárosi iskola alsó tagozatos halló tanulói vesznek részt, és tanulnak velünk jelnyelvet 4 hónapon keresztül.


A Jelnyelvi Játszótér és Utazó Jelnyelvi Játszótér által letett alapokon gyerekeknek szóló, innovatív, nonformális jelnyelvtanuló módszertant és tanfolyamot hoztunk létre. A Jeleven Kurzusok a Jelnyelvi Játszótér csoportmunkán, interakción, együttműködésen és játékon alapuló metódusát ötvözik a megszokott tantermi jelnyelvtanfolyamok világával.


A pilot tanfolyamokat célzottan olyan iskolai osztályokba is elvisszük, ahol integráltan tanulnak hallássérült tanulók: 3 korosztályban folytatunk le egy-egy próbaképzést. A projekt eredményeként létrejön egy gyakorlatban is tesztelt, nonformális jelnyelvi képzési módszertan, mely integrált közegben, a hallássérült tanulók bevonásával és aktív közreműködésével működtethető, továbbadható és fejleszthető, elősegítve ezzel a társadalmi beilleszkedést és elfogadást, valamint a jelnyelv széles körben történő terjedését.


A 2017-ben debütáló Jelnyelvi Játszótér a siket gyerekekre koncentrált: elsősorban nekik teremtettük meg a felszabadult játék és az élmény alapú személyiségfejlődés lehetőségét. A következő évben indult Utazó Jelnyelvi Játszótér érzékenyítő programunk a halló gyerekek szemléletét formálta a hallássérültekkel, fogyatékossággal élőkkel kapcsolatban, már a legkisebb kortól. A Játszótéren megalapozott improvizáció és drámapedagógia alapú módszertant az Utazó projektben már jóval szélesebb merítéssel, egy teljesen heterogén célcsoportra is sikeresen kiterjesztettük. A két projektben 40 kötött helyszínes és 40 utazó alkalmat valósítottunk meg.Mindkét projektben sok visszajelzést kaptunk arról, hogy a gyerekeket érdekli a jelnyelvtanulás, izgalmasnak találják, rendkívül fogékonyak a vizuális ingerekre, a jelnyelvnek arra a tulajdonságára, hogy a jel és a jelölő közötti kapcsolat megragadható, értelmezhető: a dolgokat úgy formálom meg a kezemmel, ahogy azok kinéznek - alapszinten legalábbis. A jelkommunikációban fontos mimika, gesztusok is könnyen elsajátíthatók gyerekkorban. A jelnyelv kiválóan alkalmas rá, hogy nonformális eszközökkel, játszva tanítsuk – a klasszikus tanfolyamok alsó korhatára azonban 14 év. Ezzel pont a legfogékonyabb korosztály marad ki a jelnyelvtanulásból.


Projektünk célja, hogy a letett alapokon gyerekeknek és fiataloknak szóló, innovatív, nonformális jelnyelvtanuló módszertant és kurzusokat hozzunk létre, ami a Jelnyelvi Játszótér csoportmunkán, interakción, együttműködésen és játékon alapuló metódusát ötvözi a megszokott tantermi jelnyelvtanfolyamok világával. A kurzusok kiemelt célja, hogy hallássérült gyerekek is részt vegyenek rajta, egyrészt élőnyelvi mintaként, „native speaker”-ként, másrészt pedig az integrált csoportos játékokban az együttműködés, közös problémamegoldás is tanulható.


A projekt az EMMI - NSZFK (Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ) FOF2019 pályázati forrásából valósul meg.

15 megtekintés
bottom of page